Miód - w czym tkwi sekret?

Miód - w czym tkwi sekret?Niektórzy miodem straszą. Podnoszą argumenty, według których miód jest kaloryczny, składa się niemal z samego cukru, a jego zdrowotne działanie jest mocno przesadzone. Cóż... Zdrowe jedzenie najczęściej kojarzy nam się z wysoką zawartością witamin, a miód rzeczywiście ich nie zawiera. Znajdziemy tutaj jedynie nieco witaminy B oraz C, są to jednak ilości śladowe. Nieprawdą jest jednak stwierdzenie, że miód to sam cukier. Nikt nie kwestionuje obecności prostych, łatwo przyswajalnych węglowodanów, które pozwalają osłabionemu walką z drobnoustrojami organizmowi odnaleźć siły do dalszej potyczki. Jednak miód zawiera również inne, cenne substancje. Jedną z nich jest inhibina, szczególnie obecna w miodach spadziowych oraz lipowych. To substancja zwalczająca bakterie, stanowiąca odpowiednią broń nawet przeciwko gronkowcowi. Miód to także substancja pod nazwą acetylocholina, który poprawia pracę układu nerwowego oraz ogólną kondycję organizmu. Nie wszystkie miody mają jednak podobne właściwości. W stanach chorobowych najlepiej sprawdzi się miód lipowy i spadziowy.